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COUNTY COUNCIL FOR MONTGOMERY COUNTY, MARYLAND 

SITTING AS THE DISTRICT COUNCIL FOR THAT PORTION OF 


THE MARYLAND-WASHINGTON REGIONAL DISTRICT WITIDN 

MONTGOMERYCOUNT~MARYLAND 


By: Councilmember Floreen 

AN AMENDMENT to the Montgomery County Zoning Ordinance to: 

allow small cell antennas under certain circumstances; and 
generally amend the provisions for antennas on existing structures 

By amending the following sections of the Montgomery County Zoning Ordinance, 
Chapter 59 of the Montgomery County Code: 

DIVISION 59.3.5. "Commercial Uses" 

Section 59.3.5.14. "Accessory Commercial Uses" 


EXPLANATION: 	Boldface indicates a Heading or a defined term. 
Underlining indicates text that is added to existing law by the original text 
amendment. 
[Single boldface brackets] indicate text that is deletedfrom existing law by 
original text amendment. 
Double underlining indicates text that is added to the text amendment by 
amendment. 
[[Double boldface brackets]] indicate text that is deletedfrom the text 
amendment by amendment. 
*" *" *" indicates existing law unaffected by the text amendment. 
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OPINION 


Zoning Text Amendment (ZTA) No. 14-04 was introduced on April 22, 2014. The ZTA would 
define small cell antennas and allow them under certain circumstances. 

In its report to the Council, the Montgomery County Planning Board recommended that the text 
amendment be approved with amendments. 

The County Council held a public hearing on July 8, 2014 to receive testimony concerning the 
proposed text amendment. The text amendment was referred to the Planning, Housing, and 
Economic Development Committee for review and recommendation. 

The Planning, Housing, and Economic Development Committee held a worksession on 
July 14,2014 to review the amendment. The Committee considered the testimony received and 
recommended amending ZTA 14-04 to prohibit small cell antennas on and within 60 feet of 
duplexes (in addition to one-family detached houses) and require a minimum height of 15 feet 
for all small cell antennas. 

The District Council reviewed Zoning Text Amendment No. 14-04 at a worksession held on 
July 22, 2014 and agreed with the recommendations of the Planning, Housing, and Economic 
Development Committee. 

For these reasons, and because to approve this amendment will assist in the coordinated, 
comprehensive, adjusted, and systematic development of the Maryland-Washington Regional 
District located in Montgomery County, Zoning Text Amendment No. 14-04 will be approved as 
amended. 

ORDINANCE 

The County Council for Montgomery County, Maryland, sitting as the District Council for 
that portion of the Maryland-Washington Regional District in Montgomery County, Maryland, 
approves the following ordinance: 
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Ordinance No.: 17-49 

Sec. 1. DIVISION 59.3.5 is amended as follows: 

DIVISION 59.3.5. Commercial Uses 

* * * 
Section 59.3.5.14 Accessory Commercial Uses 

* * * 
C. Antenna on Existing Structure 

1. Defined 

Antenna on Existing Structure means one or more antennas attached to an existing 

support structure, such as a building, a transmission tower, a monopole, a light 

pole, a water tank, a silo, a barn, or an overhead transmission line support 

structure. Antenna on Existing Structure includes related equipment. 

2. Use Standards 

Where an Antenna on Existing Structure is allowed as a limited use, it must satisfy 

the following standards: 

a. 	 Antennas are limited to the following types and dimensions: 

i. 	 omni-directional (whip) antennas with a maximum height of 15 feet 

and a maximum diameter of3 inches; 

ii. 	 directional or panel antennas with a maximum height of 8 feet and a 

maximum width of2 feet; [and] 

iii. 	 satellite or microwave dish antennas with a maximum diameter of 8 

feet[.] ; and 

iv. 	 small cell antennas with ~ maximum height ofl feet and ~ maximum 

width of2 feet. 

b. 	 Signs or illumination on the antennas or support structure are prohibited 

unless required by the Federal Communications Commission, the Federal 

Aviation Administration, or the County. 
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Ordinance No.: 17-49 

27 c. Associated equipment must be located in an unmanned building, equipment 

28 cabinet, or equipment room in an existing building. An equipment building 

29 must satisfy the following standards: 

30 
. 

It is a maximum of560 square feet in area; however, a single 1. 

31 equipment building in excess of 560 square feet, located at ground 

32 level, may be used if: 

33 (a) the overall maximum square footage is 1,500 square feet and 

34 the maximum height is 12 feet; 

35 (b) the building is used for more than one [[telecommunication]] 

36 telecommunications provider operating from the same 

37 monopole or tower; and 

38 (c) the building is reviewed by the Telecommunications 

39 Transmission Facility Coordinating Group under Chapter 2 

40 (Section 2-58E). 

41 lI. It is a maximum of [12 feet in height if located on the ground or] 14 

42 feet in height [for a rooftop structure], including the support structure 

43 for the equipment building. 

44 
... 

If the equipment building or cabinet is at ground level in a Residential 111. 

45 zone or the nearest abutting property is in a Residential zone, and the 

46 equipment building or cabinet is more than .4. feet in height" including 

47 the support structure, the building or cabinet must be faced with brick 

48 or other [[compatible]] material compatible with the surrounding 

49 neighborhood on all sides and the equipment must be surrounded by 

50 landscaping [[providing a screen of]] at least 3 feet in height. 

51 d. [When] Except for!! small cell antenna that satisfies Subsection 

52 3.5.l4.C.2.a.[[yi]] iv., when mounted on a rooftop or structure located on 

53 privately owned land, the antenna must meet the following standards: 
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Ordinance No.: 17-49 

54 1. An antenna is prohibited: 

55 (a) on any detached house or duplex building type or an accessory 

56 structure associated with either building type; and 

57 (b) in any scenic setback indicated in a master plan. 

58 ii. An antenna and a related unmanned equipment building or cabinet 

59 may be installed on a rooftop if a building is a minimum height of: 

60 (a) 50 feet in any Residential Detached zone; or 

61 (b) 30 feet in any Residential Multi-Unit, CommerciallResidential, 

62 Employment, or Industrial zone. 

63 111. An antenna may be mounted on the facade of a building at a minimum 

64 height of: 

65 (a) 50 feet in a Residential Detached zone; or 

66 (b) 30 feet in any Residential Multi-Unit, CommerciallResidential, 

67 Employment, and Industrial zone. 

68 iv. The antenna must not be attached to the support structure for: 

69 (a) an antenna that is part of an Amateur Radio Facility licensed by 

70 the Federal Communications Commission; or 

71 (b) an antenna to receive television imaging in the home. 

72 e. When located at least 60 feet from ~ Detached Residential dwelling or a 

73 duplex building type, ~ small cell antenna that satisfies Subsection 

74 3.5.14.C.2.a.[[vilJ iv may be installed on any existing structure, at [[any]] !! 

75 minimum height of 15 feet, in any zone where an antenna on an existing 

76 structure is allowed. 
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Ordinance No.: 17-49 


78 Sec. 2. Effective date. This ordinance becomes effective on October 30, 


79 2014. 


80 


81 This is a correct copy ofCouncil action. 
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84 Linda M. Lauer, Clerk of the Council 
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