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Zoning Text Amendment No.: 15-08
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- COUNTY COUNCIL FOR MONTGOMERY COUNTY, MARYLAND
SITTING AS THE DISTRICT COUNCIL FOR THAT PORTION OF
THE MARYLAND-WASHINGTON REGIONAL DISTRICT WITHIN
MONTGOMERY COUNTY, MARYLAND

Lead Sponsor: Council President Leventhal
Co-Sponsors: Council Vice President Floreen and Councilmembers Katz, Rice, Riemer,
' Navarro, Berliner, Elrich, and Hucker

AN AMENDMENT to the Montgomery County Zoning Ordinance to:
Allow charitable residential support facilities under certain circumstances

~ By amending the following sections of the Montgomery County Zoning Ordinance,
Chapter 59 of the Montgomery County Code:

DIVISION 59.3. “Uses and Use Standards”

Section 59.3.1.6. “Use Table”

Section 59.3.4.2. “Charitable, Philanthropic Institution”
[[And adding

Section 59.3.4.2.F.  “Residential Support Facility”]]

EXPLANATION: Boldface indicates a Heading or a defined term.
Underlining indicates text that is added to existing law by the original text
amendment.
[Single boldface brackets] indicate text that is deleted from existing law by
original text amendment.
Double underlining indicates text that is added to the text amendment by
amendment.
[[Double boldface brackets]] indicate text that is deleted from the text

amendment by amendment.
* * %

indicates existing law unaffected by the text amendment.




OPINION

On May 21, 2015, the Council introduced ZTA 15-08. The ZTA would allow, under certain
circumstances, a charitable institution to provide shelter for people who are supporting a family
member at a medical institution in an existing detached house or townhouse.

In its report to the Council, the Montgomery County Planning Board recommended that the text
amendment be approved with amendments. The Board recommended excluding the townhouse
building type from use as a residential support facility and noted that up to 10 persons may reside
in the house at one time (8 guests and 2 resident staff persons). The Board made this
recommendation despite the fact that a GIS analysis found no existing townhouse building types
that fit the locational criteria for permitting the use. The Planning Board also recommended an
on-site parking requirement of one space for every 4 guest beds. As introduced in ZTA 15-08,
guests may park on the premises of the institution where treatment occurs, but may not park
overnight on the site or on residential streets in the surrounding neighborhood.

The Council held a public hearing on July 14, 2015. All of the testimony received expressed
support for the ZTA. The Council referred ZTA 15-08 to the Planning, Housing, and Economic
Development Committee for its recommendation.

On July 20, 2015, the Planning, Housing, and Economic Development Committee recommended
approval of ZTA 15-08 with the following revisions:

e Remove the requirement for a residential support institution to be on a major highway
(Subsection 3.4.2.B.1.¢);

e Remove the requirement to be near a federal facility or hospital (Subsection 3.4.2.B.1.j);

e Add a requirement for on-site parking — .25 spaces for each guest, as proposed by the
Planning Board,

e Editorial changes recommended by the Planning Board, except for the addition of the
phrase “or family” after the word “household”.

In the opinion of the Committee, the ZTA as introduced was overly restrictive to a very positive
charitable facility. The Committee noted the extremely limited number of charities that may be
willing to take on the burden of uncompensated residential support.

The District Council reviewed Zoning Text Amendment No. 15-08 at a worksession held on
July 28, 2015 and agreed with the recommendations of the Planning, Housing, and Economic
Development Committee.

For these reasons, and because to approve this amendment will assist in the coordinated,
comprehensive, adjusted, and systematic development of the Maryland-Washington Regional
District located in Montgomery County, Zoning Text Amendment No. 15-08 will be approved as
amended.



ORDINANCE

The County Council for Montgomery County, Maryland, sitting as the District Council for
that portion of the Maryland-Washington Regional District in Montgomery County, Maryland,
approves the following ordinance:
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Sec. 1. DIVISION 59.3 is amended as follows:
DIVISION 59.3. Uses and Use Standards
Section 3.1.6. Use Table
The following Use Table identifies uses allowed in each zone. Uses may be modified in Overlay zones under
Division 4.9.
ook Residential *oxox
» Residential Residential
USE OR USE Def’:::ons . Residential Detached Townhouse Multi-Unit
GROUP Standards RE-2 | RE-2C | RE-1 |[R-200| R-90 | R-60 |R-40| TLD [TMD| THD | R-30 | R-20 | R-10
* * *
CIVIC AND
INSTUTIONAL
* * E
CHARITABLE,
PHILANTHROPIC 3.4.2 C c C C |uc |
INSTITUTION
* % %
% % -
Section 3.4.2. Charitable, Philanthropic Institution
A. Defined
1. Charitable, Philanthropic Institution means a private, tax-exempt
organization whose primary function is to provide:
a.  services, research, or educational activities in areas such as
health|[[,]] and social [[service,]] services;
b.  housing and support services for [[caregivers]] persons who are
present as a result of treatment or care being provided to a
member of their household by a federal treatment facility or a
Hospital[[,]1;
c. recreation|[.]]; or
d. environmental conservation.

4
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20 ‘* * *

21 B. Use Standards

22 1. Where a Charitable, Philanthropic Institution is allowed as a limited
23 use, [[in the R-60 and R-90 zones,]] it must satisfy the following

24 standards:

25 a [[A]] The Charitable, Philanthropic Institution must [[reuse a
26 dwelling to]] be primarily [[provide]] for the provision of

27 support and hospitalify services for [[multiple guests]] persons
28 who are present as a result of treatment or care being provided
29 to a member of their household by a federal treatment facility or
0 a Hospital. |

31 b. Services may be provided daily, during any hours, to persons
32 [[or households]] who are not permanent residents of the

33 premises but are present as a result of treatment or care being
34 provided to a member of their household by a federal treatment
35 facility or a [[hospital]] Hospital.

36 | C. The support and hospitality services are provided without

37 payment [[by a tax-exempt organization]].

38 d.  [[Residential support facilities]] The Charitable, Philanthropic
39 Institution must use an existing detached house [[or townhouse
40 building type]] and must retain the appearance of a detached

41 house [[or townhouse building type, as applicable]].

42 [[e. The property fronts on and has direct access to a public road

43 classified as a major highway with a master-planned right-of-
44 way of 120 feet or greater.]]
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[[f. The building must comply with the detached house or

townhouse building type development standards of the zone in

which it is located.]]

[I]] e. The maximum number of guests that may reside on the

property at one time is 8, excluding:

1. resident staff; or

i, children younger than 2 months of age, when present

with a parent or legal guardian.

[[h]] £ [[Up to]] A maximum of 2 resident staff [[necessary for

the operation of the facility]] may live on-site.

[[1] g. One parking space is required for each resident staff

member. [[Guests or guest households may park on the

premises of the institution where treatment occurs, but must not

surrounding neighborhood.]] A minimum of 0.25 parking

spaces is required for each guest bed.
[[l. The property must be within 100 feet, excluding public rights-

of-way, from the boundary of a research and treatment facility

owned and operated by the federal government and containing

at least 200 acres.]]

Where a Charitable, Philanthropic Institution is allowed as a
conditional use, it may be permitted by the Hearing Examiner under

Section 7.3.1, Conditional Use, and the following standards:

a. Screening under Division 6.5 is required for outdoor recreation
facilities.
b.  Any lighting associated with outdoor recreation facilities must

satisfy Section 6.4.4.
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In the AR, R, RC, and RNC:

It s
;

A Charitable, Philanthropic Institution must re-use an
existing building. The Hearing Examiner may waive this
restriction to approve a residential camp for seriously ill
children and their immediate family members, operated
or sponsored by a non-profit organization under the
following conditions. Immediate family members may
attend sessions jointly with or separate from the sessions
attended by the children. Separate sessions for immediate
family members are only permitted as a secondary camp
activity. The camp may include facilities for overnight
accommodations and for support services related to camp
activities. The camp must be compatible with adjacent
land uses.

The site fronts on and has direct access to a public road
built to arterial or higher road standards. Frontage on and
access to an arterial or higher standard is not required
where the Hearing Examiner finds that road access by a
primary residential or secondary residential road will be
safe and adequate for the anticipated traffic to be
generated.

The minimum side setback is twice that required for a
detached house.

The minimum lot width at the front lot line is twice that
required for a detached house.

The minimum green area is 50%.
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vi.  The maximum coverage is half of the maximum allowed
for a detached house.

vii. The maximum FAR is 0.2.

In the R and RC zones, the maximum lot area is 5 acres.

In the AR and RNC zones, the minimum lot area is twice that

required for a detached house and the maximum lot area is 2

acres.

In the AR zone, this use may be prohibited under Section 3.1.5,

Transferable Development Rights.

In the RE-2, RE-2C, RE-1, R-200, R-90, and R-60 zones:

The site fronts on and has direct access to a road built to

[
.

primary residential road or higher standards. Access to a
corner lot may be from an abutting primary street,
constructed to primary residential standards, if the
Hearing Examiner finds this access to be appropriate and
not detrimental to existing residential uses on that
primary residential street.

ii.  The minimum side setback is twice that required for a
detached house.

iii.  The minimum lot width at the front lot line is twice that
required for a detached house.

iv.  The maximum FAR is 0.25.

For residential and office uses, if located in a lawfully

1<

existing building, the standards in Section [3.4.2.B.7.b]
3.4.2.B.2.g.ii and Section [3.4.2.B.7.d] 3.4.2.B.2.g.iv do

not apply.
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124 [8] h. In the R-90 and R-60 zones, the minimum green area is 50%
125 and the maximum building height is 35 feet.
126 [9] i In the R-200 zone, the minimum green area is 60% and the
127 maximum building height is 50 feet.
128 [10] 1. In the RE-2, RE-2C, and RE-1 zones, the minimum green area
129 is 70%.
130

131 ¢ k¥

132 Sec. 2. Effective date. This ordinance becomes effective 20 days after the
133 date of Council adoption. ’
134

135 This is a correct copy of Council action.

v Fitr Ty S

138  Linda M. Lauer, Clerk of the Council




