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ADVISORY OPINION 90-1 [1990-1] 
 
 An advisory opinion was requested concerning whether a member of a county 
commission, committee or board could contract with the County government while 
serving on that commission, committee or board. 
 
 The Montgomery County Public Ethics Law regulates the conduct of public 
employees. Section 19A-4 includes within the definition of public employee members of 
boards, committees, and commissions, whether paid or unpaid. Section 19A-8 provides 
that an employee may not engage in outside employment without first obtaining the 
consent of the Ethics Commission. This general requirement, however, does not apply to 
a member of a board or commission in regard to employment held at the time of 
appointment if that employment was publicly disclosed to the appointing authority. 
Section 19A-9(c)(3) continues to apply even though the clients or customers of the 
member may change from time to time. 
 
 The Commission notes, however, that there appears to be a strong policy in favor 
of careful regulation of public employees having a financial interest in any contract with 
the County. See Section 11B-52 (prohibiting a contractor from employing any public 
employee, without a waiver from the Commission, from being employed by an entity 
contracting with the agency with which the employee is affiliated). In light of this policy, 
the Commission concludes that the exemption provided by Section 19A-9(c)(3) does not 
extend to self-employed members of a board or commission who, subsequent to 
appointment, contract with the County or take as a client an entity which is subject to the 
authority of or contracts with the agency with which the employee is affiliated. 
 
 In an earlier decision, the Commission ruled that members of a board, committee, 
or commission may contract with the County if they obtain a waiver from the 
Commission or resign prior to submitting a proposal to the County. Waivers have been 
granted if the member has not participated in a recommendation regarding the specific 
project in question. Generally, the member is thereafter disqualified from participating in 
any government action which affects the project in question. 
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