
[Advisory Opinion 1995-17] 

 

[Name1 withheld] 

 

 Re: Request for Waiver 

 

Dear [Name1 withheld]: 

 

 You have requested a waiver to permit you to provide consulting services to a 

corporation that does business with Montgomery County. In support of your request, you 

have submitted the following information. 

 

 On August 1, 1994, you retired from employment with Montgomery County as 

Chief, Division of Parking, Department of Transportation. Thereafter, you established a 

parking consultant firm, JT Associates. You have negotiated a contract to provide 

consulting services to a company that wishes to respond to several requests for proposals 

issued by Montgomery County.  Your services for the company would involve consulting 

on transportation/parking studies with particular orientation toward local government. 

During your employment with the County, you had been responsible for administering a 

contract with the company in 1992, which responsibilities included approval of requests 

for payment and study reports. You have indicated that you would be a consultant of the 

company and not an employee. Because of the provisions of the Ethics Law regarding 

former employment, you have requested a waiver to permit you to provide services to the 

company while the company seeks contracts with the County. 

 

The Ethics Law provides certain restrictions on former public employees: 

 

(a) A former public employee must not accept employment or assist any 

party, other than a County agency, in a case, contract, or other specific 

matter for 10 years after the last date the employee significantly 

participated in the matter as a public employee. 

(b) For one year after the effective date of termination from County 

employment, a former public employee must not enter into any 

employment understanding or arrangement (express, implied, or tacit) 

with any person or business that contracts with a County agency if the 

public employee: 

(1) significantly participated in regulating the person or business; or 

(2) had official responsibility concerning a contract with the person or 

business (except a non-discretionary contract with a regulated 

public utility). 

 

§19A-13 of the Montgomery County Code 1994, as amended. 

 

 At this point, the one-year prohibition has expired and need not be addressed 

further. To decide the 10-year issue, however, the Commission does not have sufficient 



information to either (1) determine whether or not the same “case, contract or other 

specific matter” is involved, or (2) determine whether or not a waiver would be 

appropriate pursuant to §19A-8(b) of the Montgomery County Code 1994, as amended. 

 

 Based upon the information provided, the Commission is not able to make any of 

these findings and, therefore, must deny the waiver. In the event additional detail is 

available and you would like to renew your request, the Commission will review the 

information in the context of the discussion in this decision. If you have any questions 

regarding this decision, please do not hesitate to contact the Commission. 

 

Sincerely 

[signed] 

Jay L. Cohen, Chair 

Montgomery County Ethics Commission 

 

cc: Barbara McNally, Executive Secretary, Montgomery County Ethics Commission 
 


