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Changing Your Hours of Work 
Impact on your Benefits  

 
 
 
 
Important Information 
 
This booklet provides general information on the impact that changing from full-time to 
part-time service (or vice versa) has on certain benefits.  It is not intended to change or 
otherwise modify any law, regulation, procedure, or collective bargaining agreement that 
may govern the subject matter covered in this document.  If there is an inconsistency, the 
law, regulation, procedure, or collective bargaining agreement will prevail.  Please also 
bear in mind that laws, regulations, procedures, and collective bargaining agreements 
may be amended at any time. 
 
Please consult appropriate references, such as Sections 33-34 through 33-61H of the 
County Code (Employees’ Retirement System Law) or Sections 33-113 through 33-127 
of the County Code (Retirement Savings Plan), ERS Summary Plan Document, the Group 
Insurance Choice and Select Plan information, Personnel Regulations, and collective 
bargaining agreements for additional information. 
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Full-time to Part-time 
 
Q. I’ve been working full-time, 
but I’d really like to switch to part-
time work if I could.  What do I need 
to know when considering such a 
change? 
 
A.      Changing your work status from 
full-time to part-time can have a 
significant impact on your benefits, 
including retirement, insurance, leave 
accrual, holiday leave and tuition 
assistance.  Changing to part-time work 
will also affect your seniority in your 
job.  Seniority is important during 
reduction-in-force (RIF). 
 
Before you make such a change, be sure 
you understand how your benefits will 
be affected. 
 
 
 
Retirement 
 
Q. What would be the impact on 
my retirement? 
 
A. If you’re a member of the 
Employees’ Retirement System (ERS), a 
reduction in hours worked (from full-
time to part-time) will affect your 
retirement benefit – the amount of 
money you receive in your retirement 
check.   That’s because for most ERS 
participants the calculation of your 
retirement benefit is based on a formula 
that includes your average final earnings 
and years of credited service.   
 

Clearly, your earnings as a part-time 
employee will be lower than if you 
remain a full-time employee.  Also, if 
you’ve been a full-time employee but 
are a part-time employee at retirement, 
your average final earnings will need to 
be adjusted to account for the period of 
part-time earnings.  The adjustment is 
made as follows: 
 

 The total hours you’ve been paid 
during the relevant measuring period 
are calculated (12 months or 36 
months, depending on your 
retirement plan). 

 
 The total earnings from which you 

made retirement contributions during 
the measuring period are determined. 

 
 The total earnings dollars are divided 

by the total hours to determine an 
“average hourly rate,” which is then 
multiplied by 2,080 hours to 
determine the average final earnings 
on a full-time equivalent basis. 

 
Changing to part-time work will also 
affect your credited service for 
determining your retirement benefit.  If 
you work full-time and then change to 
part-time (20 hours per week or more), 
your part-time service is equated to full-
time service based on the number of 
hours you were paid each fiscal year.  
(Each 176 hours paid equates to 1 month 
of credited service.)  For example, if 
you’re a member of the ERS for 10 
years, and during that time you work 5 
years full-time and 5 years part-time (20 
hours a week), your 5 years of part-time 
service will equate to 2.5 years of 
credited service, and your total credited 
service for your retirement benefit will 
be 7.5 years – not 10 years. 
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If you change to part-time service that’s 
less than 20 hours a week, in most cases 
you won’t be eligible for any benefits, 
including continued participation in the 
ERS. 
 
Remember, in the above example, your 
membership service in the ERS, which 
determines your eligibility for a benefit, 
will remain at 10 years, since full- or 
part-time status doesn’t affect this.  It’s 
the amount of the retirement benefit 
that’s affected by part-time service. 
 
 
Q. What if I’m a member of the 
Retirement Savings Plan (RSP) and 
change from full-time to part-time 
service? 
 
A. The major impact for RSP 
participants is the reduction in the 
amount of contributions --yours and the 
County’s -- to your investment accounts 
because of your reduced salary.  
(Contributions are a percentage of 
earnings.)  There are no direct changes 
in your retirement benefit based on 
changing from full-time to part-time 
service, since credited service is not a 
factor in the RSP retirement benefit – 
only earnings on contributions. 
 
 
 
Group Insurance 
 
Q. What’s the impact on my 
group insurance if I change from full-
time to part-time service? 
A1. If you’re in the Choice Plan, 
changing from full-time to part-time (20 
hours per week) will reduce the amount 

of your life insurance by half, and you 
will lose your long-term disability 
insurance (LTD), if you are a member of 
the ERS.  Also, keep in mind that the 
amount of life insurance you have when 
you retire affects the amount of life 
insurance you’ll have as a retiree.   
 
Your health coverage won’t change. 
 
If you change to less than 20 hours per 
week, in most cases you’ll lose all your 
group insurance. 
 
A2. If you’re in the Select plan and 
change from full-time service to part-
time, the County contributions toward 
the cost of your group insurance will be 
reduced, causing the amount of your 
contribution to increase.  In addition, the 
amount of your life insurance will be 
reduced because of your salary 
reduction, and the amount of additional 
life insurance you’re eligible to purchase 
will be reduced. 
 
Note:  if you’re in the Select plan and 
plan to make any change to the number 
of hours you work, you should contact 
the Office of Human Resources’ Benefits 
Team to determine exactly how the 
change will affect your benefits and 
costs. 
 
 
 
 
 
 
 
Leave 
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Q. What’s the impact on my 
annual leave if I change from full time 
to part time service? 
 
A. A full-time employee earns 
annual leave at rates which vary 
depending on years of service, as shown 
below.  
 

 

Years of  
Service 

Full-time 
County 
Employees 
earn: 

Operational 
Firefighter 
(2496 hrs/yr) 
earn: 

Less than 3 120 hours/year 144 hours/year 

3 or more 
but less 
than 15 

160 hours/year 192 hours/year 

15 or more 208 hours/year 249 hours/year 

 
If you work part-time, your annual leave 
accrual is based on your years of service 
and then pro-rated based on the number 
of hours you’re paid in a pay period. 
 
 
Q. What about my sick leave? 
 
A. Most full-time employees earn 
120 hours of sick leave a year.  If you 
work part-time, your sick leave accrual 
is prorated based on the number of hours 
you’re paid in a pay period. 
 
 
Q. How is holiday leave affected if 
I change from full-time to part-time 
work? 
 

A.     Paid holiday leave is granted to 
full-time employees scheduled to work 
on a holiday observed by the County.  
For most full-time employees, the entire 
workday is the paid holiday.   
 
If you’re a part-time employee, the 
holiday leave benefit is based on a 
prorated share of the hours you’re 
scheduled to work during the pay period 
in which the holiday falls, regardless of 
whether you’re scheduled to work on the 
holiday or not.  The prorated hours are 
determined by dividing the number of 
hours you’re scheduled to work during 
the pay period in which the holiday falls 
by the number of work days in a pay 
period (10).  For example, if you’re 
scheduled to work 20 hours per week, 40 
hours (total hours worked in the pay 
period) is divided by 10.  Your benefit is 
4 hours of paid holiday leave. 
 
If you worked on the holiday, you would 
be eligible for a maximum of 4 hours of 
holiday premium pay (HP1).  Any hours 
over 4 worked on the holiday wouldn’t 
be eligible for the holiday premium.  
 
 
Tuition Assistance 
 
Q. How is my tuition assistance 
benefit affected? 
 
A. Tuition assistance is available to 
permanent full-time employees, and to 
part-time employees who work at least 
20 regularly scheduled hours per week 
on a regular basis.  However, the 
financial benefit available per fiscal year 
is only half as much for a part-time 
employee as for a full-time employee.  
For example, at the present time, full-
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time employees are eligible to receive up 
to $780 for tuition expenses; part-time 
employees may receive a maximum of 
$390.   
 
 
 
Seniority 
 
Q. How does changing to part-
time work affect my seniority? 
 
A. Seniority is calculated based on 
hours of paid service.  Fewer paid hours 
will result in less seniority than if you 
remain a full-time employee. 
 
 
 
 
Part-time to Full-time 
 
Q. I’ve been working part-time, 
but I’d really like to switch to full-
time if I could.  What do I need to 
know when considering such a 
change? 
 
A. Changing your work status from 
part-time to full-time can impact your 
retirement, group insurance, leave 
accrual, holiday leave and tuition 
assistance.  Hours worked will also 
affect your seniority, which is a factor in 
reduction-in-force (RIF). 
 
Before you make such a change, be sure 
you understand how your benefits will 
be affected. 
 
 
 

Retirement 
 
Q. What would be the impact on 
my retirement? 
 
A. If you’re a member of the 
Employees’ Retirement System (ERS), 
an increase in hours worked (from part-
time to full-time) will affect your 
retirement benefit – the amount of 
money you receive in your retirement 
check.   That’s because the calculation 
of your retirement benefit is based on a 
formula that includes your average final 
earnings and years of credited service.   
 
As a full-time employee, your earnings 
will be greater than they were when you 
were a part-time employee.  If your full-
time service is just prior to your 
retirement, your average final earnings 
will also be higher, which will increase 
the amount of your retirement benefit. 
 
Your credited service for your retirement 
benefit will also be affected by changing 
to full-time work.  If you’re a member of 
the ERS, all of your part-time service 
will be re-calculated to full-time service 
equivalency to determine your 
retirement benefit.  (Each 176 hours paid 
equates to 1 month of credited service.)  
For example, if you’re a member of the 
ERS for 10 years, and during that time 
you worked 5 years part-time (20 hours 
a week) and then 5 years full-time, your 
5 years of part-time service will be re-
calculated to determine your retirement 
benefit.  Your 5 years of part-time 
service will equate to 2.5 years of 
credited service, and your total credited 
service for that 10-year period for your 
retirement benefit will be 7.5 years. 
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Q. What if I’m a member of the 
Retirement Savings Plan and change 
from part-time to full-time service? 
 
A. The major impact for RSP 
participants will be an increase in the 
contributions (yours and the County’s) 
to your investment accounts because of 
your higher salary.  There are no direct 
changes in your retirement benefit based 
on changing from part-time to full-time 
service. 
 
 
 
Group Insurance 
 
Q. What’s the impact on my 
group insurance if I change from 
part-time to full-time service? 
 
A1. If you’re in the Choice Plan, 
changing from part-time to full time will 
double the amount of your life 
insurance, and you’ll be eligible for (and 
required to take) long-term disability 
insurance (LTD), if you are a member of 
the ERS.  Your health coverage won’t 
change. 
 
 
 
 
A2. If you’re in the Select plan and 
change from part-time to full-time 
service, the amount of the County 
contribution toward your group 
insurance costs will increase.  In 
addition, the amount of your life 
insurance will increase because of your 
salary increase.  Your other benefits 
won’t change.  
 

Note:  If you’re in the Select plan and 
plan to make any change to the number 
of hours you work, you should contact 
the Office of Human Resources’ Benefits 
Team to determine exactly how the 
change will affect your benefits and 
costs. 
 
 
 
Leave 
 
Q. What’s the impact on my 
annual leave if I change from part 
time to full time service? 
 
A.     If you change to full-time service, 
you’ll be eligible for full-time annual 
leave accrual.  A full-time employee 
earns annual leave at rates which vary 
depending on years of service, as shown 
in the following chart. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Years of  
Service 

Full-time 
County 
Employees 
earn: 

Operational 
Firefighters  
(2496hrs/yr) 
earn: 

Less than 3 120 hours/year 144 hours/year 

3 or more 
but less 
than 15 

160 hours/year 192 hours/year 
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15 or more 208 hours/year 249 hours/year 

 
Q. What about my sick leave? 
 
A. If you work full-time, you’ll earn 
sick leave at the rate of 120 hours per 
year (144 hours if you’re an operational 
firefighter). 
 
 
Q. How is holiday leave affected if 
I change from part-time to full-time 
work? 
 
A. Paid holiday leave is granted to 
full-time employees scheduled to work 
on a holiday observed by the County.  
For most full-time employees, the entire 
workday is the paid holiday, instead of 
the prorated amount available to part-
time employees (see page 4). 
 
 
 
Tuition Assistance 
 
Q. How is my tuition assistance 
benefit affected? 
 
A. The amount of yearly tuition 
assistance available to you will increase.  
At the present time, full-time employees 
are eligible to receive up to $780 for 
tuition expenses; part-time employees 
are eligible to receive a maximum of 
$390.   
 
 
 
Seniority 
 

Q.    How does changing from part-
time to full-time work affect my 
seniority? 
 
A.    Seniority is calculated based on 
hours of paid service.  More paid hours 
will result in greater seniority than if you 
remain a part-time employee. 
 
 
 
Additional Information 
 
If you have questions about: 
 

 Retirement, insurance, or deferred 
compensation, contact OHR’s 
Benefits Team at 240-777-5000. 

 
 Leave, contact the Labor/Employee 

Relations Team at 240-777-5114. 
 

 Tuition assistance, contact the 
Staffing and Organizational 
Development Team at 240-777-5116 

 
Note:  This information can be made 
available in an alternate format, if 
necessary.  Contact the Office of Human 
Resources at 240-777-5000. 


