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Montgomery County   

Volunteer Fire and Rescue Association (“MCVFRA”), 
 

Tuition Assistance 

 
 
 
Important Information 
 
 
This booklet provides general guidance for active volunteers about tuition assistance benefit.  It 
is not intended to change or otherwise modify any law, rule, regulation or bargaining agreement 
that may impact the subject matter contained in this document.  If there is an inconsistency, the 
law, rule, regulation or bargaining agreement will prevail. 
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Tuition Assistance 
 
 
 

General Information and 
Eligibility 
 

Q. What is tuition assistance? 
 

A. Tuition assistance is funding that the 
County provides to help an active volunteer 
pay for education or training that the active 
volunteer chooses to take.  Its purpose is to 
help you improve your performance and 
career potential. 
 
 

Q. Who is eligible for tuition 
assistance? 
 

A. An active volunteer is a local fire 
and rescue department volunteer who 
qualified under the point system outlined in 
the Montgomery County Code, Section 21-
21; and whose name appeared on the most 
recent certified list of active volunteers (a 
copy of which must be attached to the 
tuition assistance application); and who is 
currently functioning as a fire and rescue 
department volunteer as certified on the 
tuition assistance application by the 
president of the applicable local fire and 
rescue department and the Montgomery 
County Fire Chief or his/her designee. 
 
 
 
 
 
 
 

Q. What does tuition assistance 
cover? 

 

A. Tuition assistance covers education 
or training to obtain a: 

 certificate; 
 associate degree; 
 baccalaureate degree; or 
 graduate degree. 

 
Tuition assistance may also be used for 
credit courses, non-credit courses, or 
seminars. 
 
Tuition assistance covers only the cost of 
tuition. 
 
Tuition assistance does not cover direct or 
compulsory costs of the training such as: 
 

 matriculation; 
 registration; 
 laboratory fees; and 
 library services. 

 
 

Q. To qualify for tuition assistance, 
does the training or education have to be 
related to my volunteer activities? 
 

A. The training must be directly related 
to either: 

 to the active volunteer’s current 
duties as a volunteer or those skills 
necessary for advancement within 
the volunteer ranks 

 
 
 
 
 

Q. What does tuition assistance not 
cover? 
 

A. Tuition assistance does not cover: 
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 credit courses taken on an audit (i.e., 
no grade) basis; or 

 books, supplies, and application or 
extra fees incidental to the course. 

 
Also, tuition assistance may not be used to 
duplicate benefits received for the same 
training or education under other programs. 
 
 

Q. Where can I take training that is 
covered by tuition assistance? 
 

A. Courses covered by tuition assistance 
are offered by a wide variety of 
organizations such as public or private: 

 vocational or business schools;  
 colleges or universities;  
 professional, scientific, or technical 

institutes; or  
 organizations or components of 

organizations that offer courses or 
training. 

 
 

Q. How much tuition assistance is 
available to an active volunteer? 
 

A. Total funding for tuition assistance is 
set on a fiscal year basis (July 1 – June 30).  
The maximum amount that an active 
volunteer may receive during FY17 is 
$1,830.00.   
 
Note:  tuition assistance is available on a 
first-come, first-served basis.  Once all the 
funds for the fiscal year are used, tuition 
assistance is not available until the next 
fiscal year. 
 
 

Q. When can I take courses covered 
by tuition assistance? 
 

A. Courses covered by tuition assistance 
must be taken during off-duty hours.   
 
 

Q. Is tuition assistance a taxable 
benefit? 
 

A. At the present time, tuition assistance 
is not considered taxable income.  However, 
it has been taxable in the past and could 
become taxable again if federal law changes.  
If tuition assistance becomes taxable, the 
training staff will notify tuition assistance 
participants. 
 

How and When to Apply 
 
 

Q. How do I apply for tuition 
assistance? 
 

A. To apply, you must: 
 obtain a tuition assistance application 

form.  To do this: 
 go to the County’s web site: 

http://www.montgomerycountymd.gov   
Click on Government  and Select 
employees; Then Human 
Resources; Total Rewards 
respectively ; or 

 ask for a copy from the Training 
staff in person or by calling 240-
777-5116. 

 fill out the application form, in 
duplicate; 

 obtain necessary departmental 
signatures; and 

 forward the application to the 
Training and Development Team, 
Office of Human Resources (OHR), 
255 Rockville Pike, suite 102. 
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Q. When may I apply for tuition 
assistance? 
 

A. The training and development staff 
accepts tuition assistance applications only 
for the current registration period.  Be sure 
to submit your application at least two 
weeks prior to your actual registration.  
Don’t forget to allow time for getting 
necessary signatures in your department. 
 
 
 
 
 
 

Q. How long does it take to process an 
application? 
 

A. The training and development staff 
will make every effort to process your 
application within seven to ten days of 
receiving it. 
 
 

Q. How will I know that my tuition 
assistance has been approved? 
 

A. Once your application has been 
approved, you will receive an authorization 
letter (contract letter) from OHR addressed 
to the school.  Take the letter to the school 
when you register.  The letter is a contract 
that authorizes the school to bill the County 
directly for tuition fees. 
 
 

Q. What should I do if I’ve already 
paid for the course? 
 

A. You may request to be reimbursed.  
To request reimbursement, submit a copy of 

the receipt indicating payment of the tuition 
to the training and development staff, OHR, 
255 Rockville Pike, suite 102. 
 
 
 

Your Obligations 
 
Q. What are my responsibilities 
under the tuition assistance program? 
 

A. You must remain an active volunteer 
for the County for at lease one year after 
completing any course funded in whole or in 
part by the County, or you must reimburse 
the County a prorated amount of the tuition 
assistance received.  If you are no longer an 
active volunteer contact the training and 
development staff to arrange for repayment 
of the funds.  Otherwise, the amount owed 
will be sent to our collection unit.   
 
All course work must be completed with a 
passing grade or documented by a course 
completion certificate.  It is your 
responsibility to submit the original grade 
notice or copy of course completion 
certificate to the OHR training and 
development staff.  Future tuition assistance 
requests from you will not be processed 
until grade notices or certificates for prior 
courses have been received by the training 
and development staff. 
 
 

Q. What if I don’t complete the 
course or if I fail the course? 
 

A. If you don’t successfully complete 
an approved course, you’re obligated to 
reimburse the County for any funds spent 
for the course.  Future tuition assistance 
requests will be denied if you do not repay 
those funds to the County. 
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Q. What if I am approved for tuition 
assistance and don’t attend the training? 
 

A. If your tuition assistance has been 
approved by OHR and you decide not to 
register for the course, it is your 
responsibility to notify the training staff 
immediately so that the funds can be made 
available to another student. 
 
Your notification of tuition assistance 
approval will ask whether you registered for 
the approved course and will ask you to 
respond to the training staff by a specific 
date.  After that date, if you have not used 
the approved tuition assistance, the training 
staff will let you know that your funds will 
be canceled for that semester.  
 
 
______________________ 
If you need additional information about the 
County’s tuition assistance program, please 
call the training and development staff at 
240-777-5116. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
NOTE:  This information can be made 
available in an alternate format.  Please 
contact the training and development staff at 
(240) 777-5116. 


