Department of Permitting Services

Division of Building Construction
255 Rockville Pike, 2nd Floor, Rockville, Maryland 20850

CODE INTERPRETATION/POLICY

Policy Name:
Basement Ceiling Height

Codel/Year Section of Code Title of Code Section/Subsection

International Residential Code 2009 | R305.1 Minimum height
(IRC 2009)

Maryland Building Rehabilitation | Section 701.3 Compliance
Code (MBRC) 2009

Statement/Background of Issue

The advent of the MBRC 2001 in October 2001 brought into question the requirement for minimum ceiling

heights in finished basements of one- and two- family dwellings. The department decided to allow basement
rooms in one and two family dwellings built before October 2000 to have finished ceiling heights of minimum
6'-8" with minimum 6'-4” to beams, girders, ducts and similar obstructions spaced not less than 4’ on center.

On April 15, 2002, the Montgomery County Executive Regulation 36-01 adopted IRC 2000. Section R305.1 of
IRC and exception #1 require, for newly constructed dwellings, minimum 7' ceiling heights in finished
basements with minimum 6'-6” to beams and girders spaced not less than 4' on center. The requirements for
existing buildings remained the same as in MBRC 2001.

As of July 1, 2005, newly constructed dwellings were required to have minimum 7' basement ceiling heights
with minimum 6'-6” to beams and girders spaced not more then 4’ on center whether the basement is finished
or unfinished as required by Section 305.1 of the IRC 2003 and Montgomery County Executive Regulation 24-
04, Section 9 that deleted exception #2 to this Section 305.1 of the IRC. The requirements for existing
buildings remained the same as in MBRC 2001.

As of July 14, 2008, newly constructed dwellings were required to have minimum 7’ basement ceiling heights
with minimum 6’-8" to beams and girders spaced not less than 4’ on center whether the basement is finished
or unfinished as required by Section R305.1 of the IRC 2006 and Montgomery County Executive Regulation
28-07, Section 76 that deleted exception #2 to Section R305.1. In existing buildings (defined as buildings
having the approved final inspection at least 1 year before a building permit application for that building was
made), newly created habitable and occupiable spaces and corridors, including finished or unfinished
basements, must have 7’ ceiling heights according to Section 701.3 of the International Existing Building
Code (IEBC) 2006 which was adopted as the MBRC 2006.

As of July 19, 2010, newly constructed dwellings are required to have minimum 7' basement ceiling heights by
Montgomery County Executive Regulation 26-09, Section 121 that deletes Section R305.1.1 of the IRC 2009.
In existing buildings newly created habitable and occupiable spaces and corridors, including finished or
unfinished basements, must have 7’ ceiling heights according to Section 701.3 of the IEBC 2009 which was
adopted as the MBRC 2009 on July 1, 2010.




Division Interpretation

To eliminate the conflict between the provisions of an earlier editions of the building code in effect at the time
the permit for building a single family dwelling or addition was issued and the requirements of the MBRC
2009, this department interprets minimum basement ceiling heights as follows:

(1) If the permit for building a single family dwelling or addition was issued before October 2000, all one and
two family dwellings shall have finished basements with minimum ceiling heights of 6’-8" and not less then
6'4" to the finished bottom surface at beams, columns, ducts and similar obstructions that are a minimum 4’
on center;

(2) If the permit for building a single family dwelling or addition was issued after October 2000, all one and two
family dwellings shall have finished or unfinished basement rooms with minimum ceiling heights of 7' with
minimum 6’-6" to beams and girders spaced not more then 4’ on center.
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