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 An employee cannot participate in a matter if the employee knows or reasonably should 

know that any party to the matter is a business in which the employee is an officer or director. 

An employee seeks to serve as an unpaid board member of a local non-profit organization that 

contracts with her agency. The employee may serve on the organization’s board provided that 

she does not participate, as a County employee, in any matter where the organization is a party, 

including the organization’s contract with her agency. 

 

 The employee seeks to volunteer
1
 on the board of a local community-based non-profit 

organization. This organization has an existing contract with the employee’s agency, but the 

contract is not under the employee’s purview. Section 19A-11(a)(2)(A) states that an employee 

cannot participate in a matter if the employee knows or reasonably should know that any party to 

the matter is a business in which the employee is an officer or director. Thus, the employee can 

serve on the organization’s board but cannot participate in any matter where the organization is a 

party to that matter. See Advisory Opinion No. 3-008 (2008). 

 

 In reaching this decision the Commission has relied upon the facts as presented by the 

requestor. 

 

 

       FOR THE COMMISSION: 

        

        
August 10, 2010     ____________________________________ 

Date       Stuart Rick, Chair 
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1
 If the position were paid, the employee would need outside employment approval as well as a waiver of 

the prohibition against working for a business that contracts with an employee’s agency. § 19A-12(b)(1)(B). 


