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Waiver 
No. 05-04-005W 

 
 Absent a waiver, a former public employee cannot work for a person or business on a 
“specific matter” for 10 years after the last date the employee “significantly participated” in that 
matter as a public employee. § 19A-13(a). Also, for one year after leaving County employment, 
a former employee must not enter into any employment agreement with any person or business 
if, during the prior three years, the employee significantly participated in any procurement or 
other contractual activity concerning a contract with that person or business. § 19A-13(b). 
 
 Charles Smith, a Healthcare Data Manager in the Aging and Disability Services Division 
of the Department of Health and Human Services, asks for an advisory opinion and a waiver, if 
needed, regarding his ability to seek post-County employment with a County contractor where he 
helps develop the underlying RFP (Request For Proposal). The Commission does not perceive 
any violation of § 19A-13(a) because working on a County contract (as post-County 
employment) is not the same “specific matter” as working on the underlying RFP as a County 
employee. Therefore, the Commission will waive the prohibitions of § 19A-13(b) so long as Mr. 
Smith’s significant participation in the procurement activity that led to the contract is limited to 
work on the RFP. A waiver will not be granted if Mr. Smith participates, in any way, in the 
contractor selection process for the resultant contract. 
 

Facts 
 
 Mr. Smith anticipates leaving his County job after he obtains his PhD in social work this 
May and is seeking work in the private sector in his area of specialization—gerontology and 
research methodology. Given his area of expertise, one of his current job duties is working on an 
RFP for a strategic plan to examine the needs of elders in the County. Mr. Smith notes that 
because of his area of specialization, the research organizations that respond to the RFP are 
likely to be the same organizations he would solicit for post-County employment. 
 

§ 19A-13(a) 
 
 The Commission does not perceive any violation of § 19A-13(a) should Mr. Smith work 
on the contract for the contract awardee because working on the County contract is not the same 
“specific matter” as the RFP Mr. Smith worked on as a County employee. Under § 19A-13(a), a 
former public employee cannot work for someone else on a “specific matter” for 10 years after 
the last date the employee “significantly participated” in that matter as a public employee. The 
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Commission has narrowly interpreted § 19A-13(a), given its proscription against working on the 
same “specific matter” and its relatively harsh 10-year prohibition. See Advisory Opinion 03-015 
(Apr. 8, 2003); Advisory Opinion 03-016 (May 15, 2003). Thus, there is no violation of § 19A-
13(a) should Mr. Smith work for someone else on a contract that arose out of an RFP he worked 
on as a County employee. 

§ 19A-13(b) 
 
 Absent a waiver, Mr. Smith cannot work for a contract awardee if he significantly 
participated in the development of the underlying RFP. Under § 19A-13(b), for one year after 
leaving County employment, a former County employee must not enter into any employment 
agreement with any person or business if, during the prior three years, the employee significantly 
participated in any procurement or other contractual activity concerning a contract with that 
person or business. Mr. Smith’s current work on the RFP constitutes significant participation in 
an activity defined by § 19A-(c). The issue is whether work on an RFP constitutes work “in any 
procurement or other contractual activity concerning a contract.” The Commission believes that 
it does. 
 
 The Commission concludes that work on an RFP constitutes work “in any procurement 
or other contractual activity concerning a contract” under § 19A-13(b). An RFP is the first step 
in the procurement process.1 While a role in the contract process itself2 would obviously 
constitute work “in any procurement or other contractual activity concerning a contract,” the 
Commission concludes that work on the underlying RFP also qualifies. Absent a waiver, § 19A-
13(b) will serve to bar Mr. Smith from working for the contract awardee for one year after 
leaving County employment, if he works on the instant RFP. 
 
 The Commission believes that limiting Mr. Smith’s activity to working on the RFP only 
is an appropriate circumstance for a waiver. The Commission may waive the prohibitions of 
§ 19A-13 if it finds that (1) failing to grant the waiver may reduce the ability of the County to 
hire or retain highly qualified public employees or (2) the proposed employment is not likely to 
create an actual conflict of interest. The Commission concludes the proposed employment with 
the contract awardee is not likely to create an actual conflict of interest with his County 
employment for several reasons: Mr. Smith does not know whether his department will issue the 
RFP once drafted, he does not know who might bid on the RFP, and he does not know the 
identity of the contract awardee and can play no role in the selection of the awardee (assuming 
the department makes a final award). In sum, the connection between Mr. Smith’s work on the 
RFP at one end of the spectrum, and the ultimate award of a contract at the other end of the 
spectrum, is so tenuous that it is unlikely to create an actual conflict of interest with his County 
employment. However, this waiver is valid only so long as Mr. Smith’s work on the contract is 

                                                
 1 Some procurements are solicited through the use of an IFB (Invitation For Bid) and others are exempt 
from the procurement process altogether. 
 
 2 For example, by taking part in the selection process or signing off on the final award decision. 
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limited to drafting the RFP—this waiver is invalid if Mr. Smith significantly participates in any 
fashion in the award resulting from the RFP. 
 
 Finally, under § 19A-11(a)(2)(C), Mr. Smith cannot participate in any matter if he knows 
or reasonably should know that a party to that matter is any business with which he is negotiating 
of has any arrangement about prospective employment.  
 
       FOR THE COMMISSION: 
 
April 25, 2005       
Date       Elizabeth K. Kellar, Chair 


