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COUNTY COUNCIL FOR MONTGOMERY COUNTY, MARYLAND 
SITTING AS THE DISTRICT COUNCIL FOR THAT PORTION OF 

THE MARYLAND-WASHINGTON REGIONAL DISTRICT WITHIN 
MONTGOMERY COUNTY, MARYLAND 

 
________________________________________________________________________ 
 

By:  Councilmembers Denis and Subin 
________________________________________________________________________ 
AN AMENDMENT to the Montgomery County Zoning Ordinance for the purpose of: 
 

- revising the definition of basement;  
- revising the definition of cellar; 
- adding a definition for pre-development grade; 
- adding a definition of finished grade; 
- revising the method [[for]] of calculating building height for one-family 

residential buildings in the R-60 and R-90 zones; and 
- revising the maximum allowable building height for one-family residential 

buildings in the R-60 and R-90 zones.  
 
 By amending the following section of the Montgomery County Zoning 
 Ordinance, Chapter 59 of the Montgomery County Code: 
 
 DIVISION 59-A-2 “DEFINITIONS AND INTERPRETATION” 
 Section 59-A-2.1 “Definitions” 
 DIVISION 59-A-5 “COMPLIANCE REQUIRED” 
 Section 59-A-5.4 “Height of buildings and structures” 
Add a new section: 
 Section 59-A-5.44 “Existing buildings and permits filed” 
 DIVISION 59-C-1 “RESIDENTIAL ZONES, ONE-FAMILY” 
 Section 59-C-1.32 “Development Standards” 
 
 EXPLANATION:  Boldface indicates a heading or a defined term. 
                     Underlining indicates text that is added to existing laws 
                     by the original text amendment. 
                     [Single boldface brackets] indicate text that is deleted from 
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                     existing law by the original text amendment. 
                     Double underlining indicates text that is added to the text 
                     amendment by amendment. 
                     [[Double boldface brackets]] indicate text that is deleted 
                     from the text amendment by amendment. 
                     * * * indicates existing law unaffected by the text amendment. 
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OPINION 
 
 Zoning Text Amendment (ZTA) 03-27 was introduced on November 25, 2003.  The ZTA 
would change how the terms “basement” and “cellar” are defined, revise the method for 
calculating building height, and add a definition for the term “pre-development grade”.   
 
 The Montgomery County Planning Board in its report to the Council expressed several 
concerns with the ZTA, and recommended that a working group be formed to examine a broad 
range of issues relating to building height, and how the definitions of basement and cellar 
interact with the building height measurement methodology. 
 
 The County Council held a public hearing on January 13, 2003, to receive testimony 
concerning ZTA 03-27.  After the January 13, 2003 public hearing, a working group was formed 
to evaluate the building height issue.  The working group set as its objective achieving the 
purposes of ZTA 03-27 without unreasonably restricting new residential construction or 
expansion opportunities.  The working group report was issued on June 24, 2004 and 
recommended several revisions to ZTA 03-27.   
 
 The Planning, Housing, and Economic Development Committee held worksessions on 
January 24, 2005, and June 27, 2005.  Advocates for and against the ZTA participated at the 
worksessions.  The Committee reported to the Council on July 12 that general agreements had 
been reached on important issues.  At the July 12 meeting, several amendments were proposed to 
ZTA 03-27, including changing the ending point of the measurement from 35 feet to 30 feet at 
the mid point of the roof.  A second public hearing was held on September 8, 2005 to consider 
potential amendments lowering the maximum building height and eliminating “story” as a 
measure of building height. 
 
 Additional worksessions were held by the Committee on September 28, 2005 and 
October 12, 2005 to consider the testimony on the proposals to lower the maximum building 
height and eliminate “story” as a measure of building height.  After careful consideration of the 
materials of record and the comments and concerns expressed by interested parties, the 
Committee recommended to the Council that ZTA 03-27 be approved with revisions to (1) limit 
the effects of the ZTA to residential construction in the R-90 and R-60 zones; (2) measure 
building height from the average elevation of finished grade along the front of the building; and 
(3) measure building height to the highest point of a roof surface of a flat roof or the mean height 
level between the eves and ridge of a gable, hip, mansard, or gambrel roof. 
 
 Under the Committee recommendation, only one-family detached residential construction 
in the R-90 and R-60 zones would be affected by the proposed new measurement methodology.  
The Committee did not support eliminating story as a measure of building height or lowering 
building height from 35 feet to 30 feet; however, it agreed to apply a 32-foot height standard to 
replacement homes and any residential building constructed on a platted lot that abuts or 
confronts another residential building on a platted lot in a different subdivision in the R-90 or 
R-60 zones. 
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 The District Council reviewed Zoning Text Amendment No. 03-27 and the 
recommendations of the Planning, Housing, and Development Committee on October 18, 2005.  
The Council agreed that building height in the R-60 and R-90 zones should be measured from 
the average elevation of finished grade in front of the building to the highest point of a building 
regardless of roof type or the mean height level between the eaves and ridge of a gable, hip, 
mansard, or gambrel roof.  This approach eliminates the need to determine what is or is not a 
terrace and penalizes excessive terrace removal by tying the measurement of height to the 
average grade of the front finished elevation. 
 
 The Council considered a proposal to measure the height limit to 30 feet at the roof 
midpoint or 35 feet at the roof ridge line.  This was believed to be the most direct method to limit 
building height and remove perceived loopholes that allow a home substantially above 35 feet in 
the zones where 35 feet is the nominal height limit.  Grading to convert a basement to a cellar 
was expressly prohibited.  The Council considered the potential impacts of the new building 
height standards and agreed that any existing building and any construction that takes place 
under a building permit approved, or permit application filed, before the effective date of the 
new standards could continue as a conforming building. 
 
 ZTA 03-27, as amended by the Council, establishes simple and understandable criteria 
for determining building height, eliminates the terrace height exception, and removes perceived 
loopholes that allow a home substantially above 35 feet in the zones where 35 feet is the height 
limit.  The Council concluded that ZTA 03-27, as amended, is a fair and effective measure to 
address difficult and controversial building height issues. 
 
 For these reasons and because to approve this amendment will assist in the coordinated, 
comprehensive, adjusted and systematic development of the Maryland-Washington Regional 
District located in Montgomery County, Zoning Text Amendment No. 03-27 will be approved as 
amended. 
 
 

ORDINANCE 
 
The County Council for Montgomery County, Maryland, sitting as the District Council for that 
portion of the Maryland-Washington Regional District in Montgomery County, Maryland, 
approves the following ordinance:
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 Sec. 1.  Division 59-A-2 is amended as follows: 1 

DIVISION 59-A-2. DEFINITIONS AND INTERPRETATION. 2 

59-A-2.1. Definitions. 3 

*   *   * 4 

Basement:  That portion of a building below the first floor joists of which at least 5 

half of [whose] its clear ceiling height is above the [mean level of the adjacent 6 

ground] average elevation of the finished grades [[along all sides of the building]] 7 

along the perimeter of the building. 8 

*   *   * 9 

Cellar:  That portion of a building below the first floor joists of which at least half 10 

of [whose] its clear cellar ceiling height is below the [mean level of the adjacent 11 

ground] average elevation of the finished grade [[along all sides of the building]] 12 

along the perimeter of the building. 13 

*   *   * 14 

Grade, finished:  The grade following completion of the building or renovation, 15 

as established at spot elevations taken at intervals along the front of the building. 16 

 17 

Height of building:  [The vertical distance measured from the level of approved 18 

street grade opposite the middle of the front of a building to the highest point of 19 

roof surface of a flat roof; to the mean height level between eaves and ridge of a 20 

gable, hip, mansard, or gambrel roof; except, that if a building is located on a 21 

terrace, the height above the street grade may be increased by the height of the 22 

terrace.  In the case of a building set back from the street line 35 feet or more, the 23 

building height is measured from the average elevation of finished ground surface 24 

along the front of the building.  On corner lots exceeding 20,000 square feet in 25 

area, the height of the building may be measured from either adjoining curb grade.  26 

For lots extending through from street to street, the height may be measured from 27 
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either curb grade.]  The vertical distance measured from the level of approved 28 

street grade opposite the middle of the front of a building to the highest point of 29 

roof surface of a flat roof or to the mean height level between eaves and ridge of a 30 

gable, hip, mansard, or gambrel roof.  However, if a building is located on a 31 

terrace, the height above the street grade may be increased by the height of the 32 

terrace.  In the case of a building set back from the street line 35 feet or more, the 33 

building height is measured from the average elevation of finished ground surface 34 

along the front of the building.  On a corner lot exceeding 20,000 square feet in 35 

area, the height of the building may be measured from either adjoining curb grade.  36 

For a lot extending through from street to street, the height may be measured from 37 

either curb grade. 38 

 39 

Height of residential building in the R-60 and R-90 zones:  For any one-family 40 

detached residential building in the R-60 or R-90 zone, [[The]] building height is 41 

the vertical distance measured from [[to the highest point of a building from]] the 42 

average elevation of the finished grades along [[all sides]] the front of the building 43 

to either: (1) the highest point of roof surface regardless of roof type, or (2) the 44 

mean height level between the eaves and ridge of a gable, hip, mansard, or gambrel 45 

roof.  However, for the purposes of determining building height and story, at no 46 

point must the finished grade be higher than the pre-development grade.  In all 47 

cases where this [[ordinance]] Chapter provides for height limitations by reference 48 

to a specified height and a specified number of stories, [[the intent is to limit]] 49 

building height is limited to the specified maximum footage and the number of 50 

stories within the specified maximum footage. 51 

*   *   * 52 

Pre-development grade: The [[natural]] grade that existed [[prior to]] at the time 53 

of application for a building or demolition permit, or the grade necessary to 54 
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implement an approved subdivision plan.  Determination of [[natural]] grade is by 55 

examination of the contour lines on the property as they extend to the adjoining 56 

properties and to the street. 57 

 Sec.2.  DIVISION 59-A-5 is amended as follows: 58 

*   *   * 59 

59-A-5.44.   Existing buildings and permits filed. 60 

Any one-family detached residential building existing in the R-60 or R-90 zone 61 

constructed under a building permit issued before October 12, 2005, or under a 62 

building permit application filed before October 12, 2005, that does not conform to 63 

the building height limit of the applicable zone or the method of calculating 64 

building height in effect after October 12, 2005, is a conforming building.  65 

However, any alteration, repair, or reconstruction that would increase the height of 66 

the building as it existed on October 12, 2005, must conform to the standards in 67 

effect after October 12, 2005. 68 

 69 

 Sec. 3.  DIVISION 59-C-1 is amended as follows: 70 

DIVISION 59-C-1. RESIDENTIAL ZONES, ONE-FAMILY. 71 

*   *   * 72 

59-C-1.32.  Development Standards. 73 
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59-C-1.327. Maximum Building 
Height (in Feet). 

          

Except for agricultural buildings, and 
except as provided in Division 59-B-1 
the maximum height of any building 
shall be as follows: 

          

For any building in these zones:  
50 

 
50 

 
50 

 
50 

 
50 

   
35 

  
50 

For a main building in these zones:          
35 

 

For a main building in the zones 
indicated with an [[thus]] (*): 

      
  * 

 
 * 
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The height must not exceed: (1) 35 
feet when measured to the highest 
point of roof surface regardless of 
roof type, or (2) 30 feet to the mean 
height level between the eaves and 
ridge of a gable, hip, mansard, or 
gambrel roof, subject to the 
following: [[except as follows]]  

      
 

 
 

 
 

  

(a) The height must not exceed 2 ½ 
stories5 or 30 or 35 feet, depending on 
the method of measurement, if other 
lots on the same side of the street and 
in the same block are occupied by 
buildings with a building height the 
same or less than this requirement.  

          

(b) The height may be increased to 
either 3 stories or 40 feet if approved 
by the Planning Board through the 
site plan approval procedures of 
Division 59-D-3. 

      
 
 
 
* 

 
 
 
 
* 

 
 
 
 
* 
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 Sec. 4.  Effective date.  This ordinance becomes effective on October 12, 75 

2005. 76 

 77 

This is a correct copy of Council action. 78 

 79 

 80 

________________________________ 81 

Linda M. Lauer, Clerk of the Council 82 


